NEDEN DISEMEX’i başlattık?

 / HABERLER

 NEDEN DISEMEX’i başlattık?

Avrupa Birliği’nin AB Temel Haklar Şartı’na ve AB’nin İşleyişine İlişkin Antlaşma’ya karşılık gelen politikasının beyan edilen amaçlarından biri, engelli kişilerin sosyal ve ekonomik durumunun iyileştirilerek dışlanma durumlarının kırılması ile kaynaştırma kavramına yansıyan, işgücü piyasası ve sosyal hayata katılım hakları ve toplumsal yaşamda kendi kaderini tayin etme hakkını sağlamaktır.

Projemiz: DISEMEX - Engelli İstihdamı Uzmanlığı

Avrupa Birliği Erasmus + programı tarafından finanse edilmektedir

Eylül 2018’de başlamış olan DISEMEX projesi, engellilerin istihdamını sosyal entegrasyonlarının en önemli faktörü olarak kabul ederek, engellilerin açık işgücü piyasasına dahil edilmesine ilişkin en iyi uygulama örneklerini analiz etmeyi ve yapısal olarak karşılaştırmayı amaçlamaktadır. Bu temelde, diğer ülkelere ve tematik alanlara uyum ve aktarılabilirliğe ilişkin uzun vadeli kılavuzlar geliştirilecektir.

Proje kapsamında, AB’nin 8 ülkesindeki 9 kuruluştan (Bulgaristan, Almanya, İtalya, Polonya, Romanya, Slovenya, İngiltere) üyeler ve Türkiye, ülkelerinde farklı engelli kişilerin istihdam modellerini inceleyerek, etkilenen kişilerin normal işgücü piyasasına tam profesyonel entegrasyonunun daha yüksek derecesinde olası yenilikçi çözümler bulmak için en iyi uygulama örnekleri incelenmiştir. Sonuçlar Engelli Hakları Sözleşmesi’nin (CRPD) 27. maddesinde belirtildiği üzere.yerel, bölgesel ve ulusal düzeyde olumlu örnekler olarak tanıtılacak, ekonomik, politik ve sosyal aktörleri mevcut istihdam modellerini güncellemeye teşvik edecek, eşit temelde daha fazla çeşitlilik ve daha kaliteli istihdam fırsatları sunacaktır.
___________________________

Proje süresince ortaklar, bir dizi ticari işletme ve sosyal şirket tarafından doldurulmuş ve belirli ülke veya bölgenin belirli ekonomik ve sosyal koşulları altında en iyi uygulamaların değerlendirilmesine yardımcı olacak bir anket geliştirmiştir. Seçilen bu örneklerden bazıları daha sonra her bir ortağın ülkesinde yapılan 9 adet uluslararası proje toplantısı sırasında ortaklara sunuldu. Bulguların ve örneklerin bazıları, Eylül 2019’da Düsseldorf’ta düzenlenen DISEMEX + Éast uluslararası konferansında da sunulmuştur. ..

Bu öykülerin bir kısmı ortaklar tarafından filme alınmış veya örnekleri görsel olarak göstermek için vakayı açıklayan mevcut video materyalleri alınmıştır.

Bu öyküleri sizinle yeni fikirler, ilhamlar ve umutlar sunma konusunda güçlü bir arzuyla paylaşma fırsatı bulduğumuz için mutluyuz!

DISEMEX Projesi İçin En İyi Uygulama Örnekleri

ALMANYA başlangıç toplantısı sırasında ilk en iyi uygulama örneği, zihinsel engelli kişilere istihdam olanakları sağlama konusunda uzmanlaşmış Köln’den ProjektRouter kurucu üyelerinden Monika Labruier tarafından ortaklara sunulmuştur.

2003’ten beri ProjektRouter e.V. engelli insanlar için yeni bireysel istihdam biçimleri geliştirmekte ve uygulamaktadır. Faaliyetlerinin ardındaki temel ideoloji, engellilikle ilgili sınırlamaların ve kişisel destek ihtiyaçlarının artık dışlama kriteri olmaması gerektiğidir. ProjektRouter, birçok engelli kişinin normal çalışma hayatındaki yerini bulabileceğine inanmaktadır.

Kişinin kendisi ve işveren şirket, gerektiğinde özel olarak uygun bir nitelik ve sürdürülebilir bir destek almaktadır. Kapsayıcı hizmet sağlayıcı olarak ProjektRouter, kişiye özel profesyonel yolların geliştirilmesi ve uygulanmasında 280’den fazla engelli ve 65’den fazla şirketi desteklemektedir. 2005 yılından bu yana ProjektRouter, engelli kişilere mesleki eğitim sağlayıcısı olarak çalıştaylar düzenlemekte ve bunları bir katılım şirketi olarak istihdam etmekte ve tek bir kaynaktan geniş çapta çeşitlendirilmiş ve ulaşılabilir bir teklif sunmaktadır. Buradan olası teklifler ile ProjektRouter, iç görüşe sahip engelli insanları kişiye özel, bireysel olarak yönlendirilmiş bir yeterlilik ve destek teklifi eklemek ve oluşturmak isteyen şirketlere yerleştirmektedir.

Kuruluşun “Engelliler, genel işgücü piyasası şirketlerinde, öğrenen ve çalışan diğer insanlar gibi öğrenebilir ve çalışabilir” sloganı, Konsorsiyumun görüşlerini mükemmel bir şekilde yansıtmaktadır.

http://projekt-router.org/

Zihniyet en önemlisidir

Eylül 2019’da Düsseldorf’taki proje toplantısında bir sonraki başarı öykümüzün kahramanı ile bir röportaj sunuldu. Lina Maria Kotschedoff, görüşünün sadece yüzde beşini koruyor ve dünyayı buzlu bir camdan görüyor. Bu onun bir topluluk ve başlangıç müdürü olarak kariyerine başlamasını engelleyemedi, bu noktada Stadtwerke Düsseldorf’ta çalıştı, başlangıç topluluğuna rehberlik etti ve danışmanlık yaptı. 2020’nin başından beri Lina Maria bağımsız bir serbest meslek danışmanı haline geldi. Başarı stratejisi, engelliliği, zayıf yönleri ve güçlü yanlarıyla şeffaf ve açık bir şekilde ilgilenmek ve bunu çalışma ortamına iletmekten ibarettir. Alabileceği tüm teknik desteğe sahip olmasına rağmen, dahil edilmesi gereken en önemli şeyin teknik ekipman değil, şirket kültürünün ruhu olduğunu söylüyor.

İTALYA

1991’de tanıtılan sosyal kooperatifleri desteklemeyi amaçlayan mevzuat sayesinde engelli kişileri istihdam etmek için iş kurmak mümkün hale gelmiştir. Sicilya’daki küçük Castelbuono kasabasından Sosyal Kooperatif “Il Girasole”da, 15 yıldan beri engelliler için çeşitli mesleki yeterliliklere aracılık eden sosyal yönetim kavramını tanıtan yerel faaliyetler sosyal çalışmacı Tommaso Marino tarafından sunulmaktadır. Tommaso Marino 15 yıldan beri engelli yerel halk için çeşitli mesleki yeterliliklere aracılık eden sosyal yönetim kavramını tanıtan, zihinsel engelli insanların iş bulma fırsatı bulduğu iki restoranın kurulmasını sağlayan kişidir. Bu yıl Haziran ayında açılacak olan 3. restoran, engelli çalışanlar tarafından yapılan yemek dağıtımını da içerecektir. 8 engelli kişinin çalıştığı restoran, sahibi ve iki çalışan tarafından temsil edilmiştir. Her ikisi de, restoranda çalışmaktan ne kadar mutlu olduklarını ve işlerini nasıl sevdiklerini söylemiştir. Restoran, özel bir kamu sübvansiyonu olmayan ve sürdürülebilirliği sadece yerel halk ve toplumun motivasyonuna ve çabalarına dayanan, olağanüstü bir sosyal girişim olarak desteklenen sıradan bir iş olarak faaliyet göstermektedir.

“Bu işi seviyorum!” Antonio La Porta, 21 postane tranquillo’da garson

Basmakalıplara Meydan Okumak

Yaygın bir önyargı vardır, engelli insanların, özellikle de zihinsel engeller, esneklik eksikliği, maksatlılık, konsantrasyon, özerk çalışma ve iletişim becerileri ve çalışma hayatının belirli alanlarındaki çeşitliliklerini kabul etmekte toplum isteksizdir. İtalyan yemekleri efsanedir, ancak gastronomi alanında çalışmak, sürekli bir stres, müşterinin güvenini tekrar tekrar kazanması gereken sürekli bir etkileşim anlamına gelir. Kabullenmek, bu işte temel bir rol oynamaktadır. Bir sonraki en iyi uygulama örneğimiz, bu alanda kabul ve başarı elde etmenin çok iyi olduğunu göstermektedir. Bu, aynı zamanda yüz yüze etkileşimin zihinleri nasıl değiştirdiği ile ilgilidir. “Birbirimize uyum sağlamak biraz zaman aldı, ama sonra doğal ve harika oldu ” - diyor eğitimin şefi Giuseppe Pinzino, eğitim anlamına gelir; ama bu bir bütün olarak dahil edilmeyle ilgilidir. Ve sonuç olarak özel çalışanlardan haber almak için bunu yapmaya değer:“ Bu işi seviyorum ” ve “ Sevgili hayat, seni seviyorum ”.

TÜRKİYE

Engeller ortadan kalktığında

Bir sonraki örneğimiz bizi İzmir’e götürüyor ve genç başarılı bir tekstil mühendisinin etkileyici bir kariyerini gösteriyor. Niyazi Koçak, Hugo Boss Tekstil Sanayi İzmir’in İK yöneticisidir. Stajyer olarak başladı, tekstil mühendisliği mezunu ve üretim hattından ofise her zaman bir sonraki profesyonel zirveye yükselen şirketin tüm alanlarında çalıştı ve tekerlekli sandalyeye bağlı. “Dışarıda birçok engelim vardı, ancak HUGO BOSS’ta erişilebilir bir sorun yok” diyor. Sloganıi: engellileri kabul et, topluluğun bir parçası olmalarına izin ver, potansiyellerini geliştirmeleri için bir alan ver, iş yapmalarına güven, onlara zaman ver, elde ettiklerini sürdür, herkes için yap. Sınırlı hareketliliğine rağmen, Niyazi Koçak, stajyerlikten Kıdemli İK yöneticiliğine kadar ilerledi.

HUGO BOSS Tekstil Sanayi İzmir, istihdam edilen çok sayıda engelli için Ulusal İstihdam Bürosu tarafından ödüllendirildi. Şirket ayrıca, sivil toplum kuruluşlarıyla, yerel ve bölgesel yetkililerle işbirliği yaparak, engelli insanların istihdam edilebilirliğini teşvik etmek, engelli çalışanların hareket etmeleri ve oldukları gibi ilerleyebilmeleri için - her bakımdan - engelsiz alanlar yaratmak için çalışmalar yapmaktadır. Şu anda dünya çapında yaklaşık 15.000 şirket çalışanından 117’sinin özel ihtiyaçları var. Niyazi Koçak, burada hiç kimsenin engelli olup olmadığı fark yaratmıyor, birlikte güzeliz diyor.

DISEMEX Proje Ortakları:

Koordinatör: Uluslararası Yönetim ve Teknoloji Akademisi (INTAMT, Almanya)

Uluslararası Yönetim ve Teknoloji Akademisi (INTAMT) 2005 yılından bu yana uluslararası bilgi transferi ve deneyim alışverişi ile sürekli mesleki gelişim eğitimleri ve yetişkin eğitimi programlarının geliştirilmesi ve uygulanması alanında faaliyet gösteren kar amacı gütmeyen bir dernektir. .

Temel ürünümüz, eğitim, araştırma, teknoloji, kamu yönetimi ile modern iş ve süreç yönetiminin farklı alanlarındaki bilgi birikiminin ve deneyimin talep odaklı birleşimidir. Böylece organizasyonel ve teknik sektörler arası yeniliklere odaklanıyoruz.

Tekliflerimiz, akademimizin eğitim pazarındaki hizmetlerine sürekli yüksek talep yaratan entegre ve aynı zamanda bireysel bir yaklaşımla ("kişiye özel") karakterize edilir. Bu amaçla, çeşitli ülkelerde seminerler, çalışma gezileri ve çalıştaylar sunmaktayız ve ayrıca çeşitli finansman programları çerçevesinde uzun vadeli proje çalışmaları tasarlayıp yönetiyoruz.

INTAMT, geçtiğimiz 15 yılda 7500’den fazla katılımcıyla dünyanın 25 ülkesinde 700’den fazla CPD eğitim kursu, çalışma turu ve iş toplantısı düzenledi; bilgi transferi ve yenilikçi teknolojiler alanında araştırma, geliştirme ve danışmanlık projeleri yaptı.

___________________

Bulgaristan Kalkınma Ajansı (Bulgaristan);

Bulgaristan Kalkınma Ajansı (BDA), Bulgaristan’ın Sofya şehrinde kurulmuş, kamu yararı için faaliyet gösteren kar amacı gütmeyen bir dernektir. Dernek, yenilikçi kalkınma ve eğitim ürünlerinin, materyallerinin ve metodolojilerinin detaylandırılması, yerelleştirilmesi ve aktarılması yoluyla bir Bilgi Toplumu bağlamında bölgesel kalkınmaya katkıda bulunmanın yanı sıra demokratik ve bütünleşme süreçlerini desteklemeyi; en iyi uygulamaların analizi, transferi ve dağıtımı; mesleki eğitim merkezlerinin kurulması ve teşvik edilmesi, MEÖ ağlarının kurulması ve yaygınlaştırılması; gençler ve yetişkinler için dijital beceriler ve dijital ayak izi çalışmalarını yürütmektedir..

___________________

Centro Internazionale Per La Dell`educazione E Lo Sviluppo Associazione (CEIPES, İtalya)

CEIPES, 8’den fazla Avrupa ülkesinde şubesi bulunan, kâr amacı gütmeyen bir Avrupa kuruluşudur. CEIPES’in temel amacı, eğitim, öğretim, kültür, şiddetsizlik, kültürlerarasılık, dayanışma, insan hakları, aktif vatandaşlık, uluslararası işbirliği ve hizmetleri teşvik etmek yoluyla gençlerin ve yetişkinlerin Eğitim ve Gelişimini böylece barış, şiddetsizlik, çeşitlilikte eşitlik, insan hakları, demokrasi ve aktif katılım, çevreye saygı, işbirliği, iletişim, dayanışma, sosyal içerme, saygı, hoşgörü ve kültürlerarasılık kavramlarını teşvik etmektir.

__________________________

36,6 Yetkinlik Merkezi (Polonya)

36,6 Yetkinlik Merkezi (Lodz, POLONYA merkezli), uluslararası tecrübe alışverişi yoluyla yerel kalkınma için disiplinlerarası bir Uzmanlar Bölgesi kuran birçok alandan profesyonelleri bir araya getiren bir şemsiye kurumdur. Sloganları: 36,6, sağlıklı olduğunuzu gösteren bir insan vücudunun ideal sıcaklığıdır. 36,6 Yetkinlik Merkezi, her bireyin yaşam kalitesini dört düzeyde sağlamaya çalışarak sağlıklı bir toplum ve iş dengesi için bu tür bir garantiye ulaşmasını hedefler: istihdam, eğitim, eğlence / özel alan ve çevre / eko-farkındalık.

Asociatia Centrul Avrupa pentru Integrare Socioprofesionala (ACTA, Romanya)

Avrupa Sosyo-Profesyonel Entegrasyon Merkezi ACTA (Yetenekler Kariyer Eğitim Tutum), dinamik bir topluma uyum sağlamak ve etkili bir şekilde entegre olabilmek için gençlerin ve yetişkinlerin eğitim faaliyetlerini, mesleki ve sosyal becerilerini geliştirmeyi teşvik eder. En dezavantajlı insan grupları, özel eğitim ihtiyaçları, sosyal sorunları ve sosyal dışlanma riski yüksek olanlar için sosyal entegrasyona eşit fırsatlar sağlamayı amaçlayan ACTA Merkezi, etkinlikler düzenlemekte ve engelli çocuklar ve gençlere destek sunmaktadır. Okulları ve sivil toplum kuruluşları arasındaki işbirliğini topluluk düzeyinde genişletmede önemli bir role sahiptir.

__________________________

Invalidsko podjetje d.o.o.’da OZARA storitveno (Slovenya)

OZARA d.o.o. bir Hizmet ve Engellilik Şirketi. KOBİ statüsündedir. Misyonu, engelli kişilerin eğitimi, istihdamı, mesleki rehabilitasyonu ve sosyal içermesi (engelli işsizler, hastalık, yaralanma veya fonksiyonel kısıtlamalar nedeniyle istihdam ve işgücü piyasasına entegrasyon fırsatları ile ilgili kısıtlamaları ve engelleri olan kullanımı zor kişiler). Profesyonel ekiplerimiz çeşitli uzman profillerinden oluşmaktadır (psikolog, sosyolog, çalışma terapisti, teknoloji uzmanı, profesyonel çalışanlar, rehberler, yöneticiler, finans yöneticileri, proje yöneticileri, kalifiye çalışanlar vb.).
__________________________

İzmir Valiliği - AB ve Dış İlişkiler Bürosu (Türkiye)

İzmir Valiliği il düzeyinde merkezi hükümeti temsil etmektedir. İldeki en yüksek kamu otoritesidir ve 4 milyonluk nüfusu ile Türkiye’nin üçüncü büyük şehri olan İzmir’deki tüm faaliyetleri koordine eden geniş bir yapıya sahiptir. Faaliyetlerin kapsamı eğitim, güvenlik, çevre, bayındırlık, kültür, sosyal hizmetler, sağlık, dezavantajlıların topluma entegrasyonu, AB ile ilgili faaliyetleri vb.

İzmir Valiliği’nin 256 personeli vardır. Valilik bünyesinde birçok alt birim vardır ve Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Ofisi bunlardan biridir. Merkez, İzmir ilindeki projelerin yaygınlaştırılması, kullanılması, değerlendirilmesi ve uygulama kısımlarında aktif rol oynamaktadır. Merkez, ortaklık geliştirme konusunda geniş deneyime sahiptir ve yerel, ulusal ve AB düzeyinde büyüme, istihdam, eşitlik ve sosyal içerme için Avrupa politika gündeminin uygulanmasını destekleyebilir ve teşvik edebilir.

__________________________

Engelsiz Toplum Oluşturma Derneği (ETOD, Türkiye)

Çalıştığımız bölge, eğitim ve Kişi Başına Gayri Safi Yurtiçi Hasıla açısından ülkemizin genel standartlarının altında bulunmaktadır. Amacımız oradaki mental ve fiziksel engelli çocuklara dikkat çekmek ve içinde yaşadığımız toplumda farkındalığı arttırmaktır. Vatandaşlık hakları olmayanlar, özellikle anneler için; anne ve çocuk ilişkileri, anne ve baba, eş ve koca ilişkileri, anne ve okul ilişkileri, anne ve toplum ilişkileri, anne ve komşuluk ilişkileri, anne ve sivil haklar ilişkileri konularında farkındalığı arttırmayı hedefliyoruz. Katılımcılara seminerler hazırlamak ve devlet okullarında yönetim kurulu danışmanlık konularında faaliyetler düzenliyoruz..

__________________________

36,6 Yetkinlik Merkezi (İngiltere)

2015 yılında kurulan 36.6 Yetkinlik Merkezi (İskoçya) son derece başarılı Polonyalı şirket 36,6 Yetkinlik Merkezi’nin (Lodz, POLONYA) bir bayisidir. Bu yeni ve dinamik organizasyon, Avrupa faaliyetlerini artırmak ve İskoç İstihdam sektörü kuruluşlarına teslimat programını genişletmek için geliştirilmiştir. İskoç şubesi, çeşitli kuruluşlarla çalışarak ve bir şemsiye şirket olarak hareket ederek benzer bir yaklaşımı benimseyerek devam eden AB çalışmalarını geliştirmektedir. Bu bağımsız İskoç şirketi, Polonya’daki 36.6 CC’nin faaliyetlerini modellemekte ve tamamlamaktadır ve bu faaliyetleri İskoçya’da artan eğitim sunum metodolojileri ile birlikte yansıtmaktayız.

 Okunma Sayısı : 1500         29 Nisan 2020

Yorumlar

Yorum Yap

Adınız Soyadınız

Girilecek rakam : 835543

Lütfen yukarıdaki rakamları yazınız.